Programın Amacı
       Gıda Teknolojisi Programı, teorik ve uygulamalı eğitimi vererek gıdanın temel ilkelerinde ve konularında uzmanlaşmış teknikerlerin yetiştirilmesi amaçlamaktadır. Gıda sanayinde mesleki eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan ‘Gıda Teknolojisi’ programında verilen eğitimle hammaddeden son ürüne kadar geçen sürede kaliteli ürün üretimine yönelik yeterli bilgi birikimini sağlanmaktadır
Gıda Teknolojisi Programı, hızla gelişen gıda bilimi ve gıda işleme tekniklerinin gıda sanayine adapte edilmesi ve bu tekniklerin yaygın hale getirilmesi konularında gerekli bilgi ve donanımlara sahip, gıda sanayinde hammaddelerin üretiminden başlayarak tüketici tarafından kullanımına kadar ki proses aşamalarının sağlık koşullarına uygun üretilmesini sağlayan ve sonuçlarının yorumlanmasında görev alan, çalıştığı alanla ilgili laboratuar bilgisine ve becerisine sahip tekniker yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Mezunların Çalışma Alanları
     Gıda Teknolojisi Programı mezunlarımız, gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir ya da gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler. Görev alabilecekleri kuruluşlardan bazıları şunlardır: Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı, Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuarı, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, Gıda üretimi yapan firmaların üretim-kalite kontrol departmanları, özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.

Kariyer ve Lisans Tamamlama
      Gıda Teknolojisi Programı mezunları, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarı göstermeleri durumunda mezuniyet alanlarıyla ilgili bir lisans programına devam etme hakkına sahiptir. Bununla birlikte, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nin ilgili bölümüne sınavsız geçiş yaparak eğitimlerini dört yıllığa tamamlama olanakları da bulunmaktadır. Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş yapılabilecek dört yıllık lisans bölümleri:
·         Beslenme ve Diyetetik
·         Bitki Koruma
·         Gıda Mühendisliği
·         Kimya
·         Tarımsal Biyoteknoloji
DERS İÇERİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ:
 
Akademik Personel
         
Ünvan Adı Soyadı Dahili E-Posta Web
Öğr. Gör. Belgin VARDİN 2641 bvardin@harran.edu.tr www
Öğr. Gör. Yusra İNCİ 2614 inci@harran.edu.tr www
Öğr. Gör. Asliye KARAASLAN 3870 asliyegumus@harran.edu.tr www
Öğr. Gör. Ümran CANSU 2632 umrancansu@harran.edu.tr www
         
AKTS Ders İçerikleri

 1. SINIF GÜZ YARIYILI

D.KOD DERS ADI Te Uy D.Saati Z/M/S AKTS
2304101 Türk Dili-I 2 0 2 Z 2
2304102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ-I 2 0 2 Z 2
2304103 Yabancı Dil-I 2 0 2 Z 2
2304104 MESLEKİ MATEMATİK-1 2 0 2 Z 4
2304105 Genel Mikrobiyoloji 4 1 5 Z 5
2304106 Gıdalarda Temel İşlemler-I 2 1 3 Z 4
2304107 Gıda Kimyası 4 0 4 Z 3
2304108 Laboratuar teknikleri-I 2 1 3 S 4
2304109 BİLGİSAYARA GİRİŞ 2 1 3 S 4
  TOPLAM   - 26   30
 
 1. SINIF BAHAR YARIYILI
D.KOD DERS ADI Te Uy D.Saati Z/M/S AKTS
2304201 Türk Dili-II 2 0 2 Z 2
2304202 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ-II 2 0 2 Z 2
2304203 Yabancı Dil-II 2 0 2 Z 2
2304204 Mesleki Matematik-II 2 0 2 Z 4
2304205 Gıdalarda Temel İşlemler-II 2 1 3 Z 4
2304206 Gıda Endüstrisi Makinaları 4 1 5 M 6
2304207 Meslek Etiği 2 0 2 S 3
2304208 Laboratuar teknikleri-II 2 1 3 S 3
2304209 Bilgi ve İletişim Teknolojisi 2 1 3 S 4
  TOPLAM     24   30
 
 2. SINIF GÜZ YARIYILI 
D.KOD DERS ADI Te Uy D.Saati Z/M/S AKTS
2304301 Et Ürünleri Teknolojisi-I 2 1 3 M 5
2304308 Meyve ve Sebze Teknolojiis-I 2 1 3 M 6
2304303 Süt teknolojisi-I 3 1 4 M 5
2304304 Tahıl teknolojisi-I 2 1 3 M 4
2304305 Gıda Mikrobiyolojisi 4 1 5 M 4
2304306 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI 3 0 3 S 3
2304307 OFİS YAZILIMLARI 3 1 4 S 4
  TOPLAM     25   31
 
 2. SINIF BAHAR YARIYILI
D.KOD DERS ADI Te Uy D.Saati Z/M/S AKTS
2304401 Et Ürünleri Teknolojisi-II 2 1 3 M 3
2304402 Meyve ve Sebze Teknolojisi-II 2 1 3 M 4
2304403 Süt teknolojisi-II 3 1 4 M 5
2304404 Tahıl teknolojisi-II 3 0 4 M 5
2304409 Gıda Katkı Maddeleri 2 0 2 M 3
2304410 MESLEKİ İNGİLİZCE 3 0 3 S 4
2304407 ÇEVRE KORUMA 2 0 2 S 2
2304408 Bitkisel Yağ Teknolojisi 3 1 4 M 4
  TOPLAM      25   30